هر چه شیب فشار (تفاوت فشار) بین دو نقطه بیشتر باشد شدت جریان هوا نیز بیشتر خواهد بود. تفاوت فشار دو نقطه را گرادیان فشار میگویند.
1- بادهای آلیزه (تجارتی) :
این بادها در نیمکرههای شمالی و جنوبی به ترتیب از شمالشرقی به جنوبغربی و از جنوبشرقی به شمالغربی در حال وزشند بادهای تجارتی در زبانهای اسپانیولیـ ایتالیایی و فرانسوی به ترتیب Alisios و Alisei و Alizes در زبانهای آلمانی تحت عنوان Passat مینامند. تمام این اسامی فاقد منشاء شناخته شدهایی هستند.
این بادها در بین منطقه پرفشار جنب حاره و همگرایی میان حارهایی در بخش اعظمی از این مناطق در تمام طول سال میوزد و با ثباتترین بادهای کره زمین هستند.
در نیمکره جنوبی به علت مداومت فشار زیاد جنب حاره، بادهای تجارتی به طور منظم وزیده و طوقهایی را تشکیل میدهند. از این رو تجارتیهای سطحی در نیمکره شمالی حالات منظمتر و قویتری دارنده وسعت نفوذ کمربند تجارتیها در نیمکره شمالی در حدود 2500 کیلومتر و در نیمکره جنوبی در حدود 3000 کیلومتر است.
در سطح فوقانی کمربند حاره در حدود 10 کیلومتری از سطح زمین، بادهایی با جهت مخالف تجارتیها میخورند، که آنها را آنتیترید (ضد تجارتی) میگویند.
2- بادهای موسمی :
کلمه موسم دارای ریشه عربی است و به معنی فصل است. به بادهایی که در فصول متضاد سال با جهات مخالف میوزند موسمیها گفته میشود.
این بادها در زمستان، به صورت جریان سردی از خشکی به دریا و در تابستان به صورت جریان هوای مرطوب و گرمی از دریا به خشکی میوزند.
در تابستانها، قاره آسیا گرم شده و به علت تشکیل کمفشارهای حرارتی گسترده در خلیج فارس و آسیای مرکز و دشت راجستان هند، از اقیانوس هند و آرام بادهایی به جهت این مراکز کشیده میشوند این شرایط همزمان با استرالیا و توأم با تشکیل یک آنتیسیلکون در روی آن میباشد که بادهای خروجی از آن، ضمن عبور از استوا با جهت جنوب غربی به جهت آسیا کشیده میشوند و موسمیهای تابستانی در آسیا را بوجود میآورند.
3- بادهای غربی:
در گستره جهانی اغلب در عرض های میانه و بین حدود 35 تا 65 درجه عرض جغرافیایی و یا به عبارت دیگر از پر فشار جنب حاره به مناطق کم فشار جنب قطب شیوع دارند.
این بادها از نظر جهت و استمرار دارای خصوصیات متغیرند در سرعت و جهت حرکت آنها جریانات موجی بویژه سیلکونهای سیار و آنتی سیلکونهایی که در منطقه نفوذ این بادها از غرب به شرق حرکت میکنند اثر عمدهای دارند از اینرو ممکن است بادهای مذکور ضمن وزش از غرب به شرق خصوصیات طوفانی هم داشته باشند در زمستانهای نیمکره شمالی توسعه آنتیسیلکونهای قارهایی و بعضاً حتی سیکلونها از توسعه بارز بادهای غربی ممانعت به عمل آورده و بدین جهت بادهای مزبور به نحو بارزی بر روی اقیانوسها توسعه مییابند ولی چون در عرضهای میانه نیمکره جنوبی، شرایط قارهایی تقریباً حاکمیتی ندارد. بادهای غربی هم تقریباً حالت کمربند جهانی بخود گرفتهاند.
4- بادهای محلی :
این بادها منطقه کوچکی را در برگرفته و معمولاً منحصر به لایههای بسیار پایین اتمسفر است.
5- نسیم دریاو خشکی :
این بادها حاصل تفاوت روزانه درجه حرارت بین دریاها و خشکیها است. به هنگام روز، میزان فشار هوای دریاها در مقایسه با خشکیهای همجوار به علت پایین بودن نسبی درجه حرارت بیشتر است از این رو جریان هوایی از طرف دریا به طرف خشکی برقرار میشود و شب هنگام خشکیها سرد شده و به علت افزایش فشار هوای سطوح آنها جریان بادی از خشکی به سوی دریا میوزد.
6- بادهای کوه و دره :
این بادها در اتمسفر آزاد، در نتیجه تفاوت گرمای حاصله بین درهها و دشتها که منجر به اختلاف فشار بین نواحی یاد شده میشود، بوجود میآیند.
7- فون (Foehn) :
باد گرم و خشکی است که در سمت پشت به باد یک پشته کوهستانی بروز میکند و این نام منشاء خود را از آلپ گرفته است.
زمانی که هوای نسبتاً مرطوبی بر پشته کوهی صعود میکند سرد شده، تراکم حاصل از این امر به صورت بارندگی در جهت رو به باد ظاهر میشود و چنانچه در ارتفاعات ذخیرهایی از هوای سرد انباشته نباشد جریان هوا ضمن گذر از پشته کوهستانی به تدریج در شرایط بی در رو، در داخله پشت به باد گرم و خشک میشود به طور کلی، در زمان جریان این باد، میزان نم نسبی به طور ناگهانی پایین میآید بارندگی قطع میشود.
در زمان حداکثر شدت باد، درجه حرارت به حداکثر خود میرسد و عموماً از میزان فشار هوا کاسته میشود. ذوب برفهای زمستانی، خشکی و سوزاندن مزارع و ایجاد شرایط مساعد برای حریق جنگلها از دیگر نشانههای بروز بادهایی با خصوصیات باد «فون» است.
منبع: cloudysky